Skleroterapi mot åreknuter og spindelkar

Mindre blodkar og åreknuter kan vi fjerne med skleroterapi.

Skleroterapi er en velegnet metode for fjerning av spindelkar, mindre blodkar som sprenger seg ut i huden, av og til også dypere mindre karsegmenter.

Hva er skleroterapi (sklerosering):

Sklerosering av åreknuter foregår ved at et medikament som virker lokalirriterende sprøytes inn i åren. Ethoxysclerol benyttes i litt ulike styrkegrader, og kan også gis forskummet i større kar.

Dermed levrer blodet seg i åren, og blodåreveggen kleber seg sammen. Med tiden blir den sammenklebte åren med levret blod omdannet til en liten arrstreng under huden. Denne prosessen tar fra noen uker til noen måneder.

Etterbehandling:

For at det skal være minst mulig blod i blodåren etter skleroterapien anbefaler vi at det brukes trykkstrømpe klasse I, det kan kjøpes og tilpasses blant annet hos Medicus Plesner Oslo, Jobst trykkstrømpebukse hg 25-30mg er også et alternativ. Strømper og trykkstrømpebukse bør brukes kontinuerlig i minst en uke.

Trykkstrømper reduserer også åreirritasjon, pigmentdannelse og bedrer hudens blodgjennomstrømning.

Sykemelding er ikke nødvendig. De aller fleste kan være i arbeid og i normal aktivitet, men hard trening bør unngås første 1-2 døgn.

Bivirkninger:

Lokal svie forekommer vanligvis i 1-2 døgn etter skleroterapi. Den kan vare opptil 1-3 uker hos noen. Det er ufarlig men kan oppleves som lett ubehagelig. Etter at trykkstrømper tas av vil det ofte være blå/gul og rød misfarging av huden der innsprøytninger er foretatt. Der hvor evt blodåren ikke er klappet sammen fullstendig vil det kunne dannes kuler av levret blod , disse forandringer bedres med tiden, noen ganger over flere mnd. Enkelte ganger kan det være aktuelt å fjerne levret blod. Dette utføres enkelt med et lite innstikk i huden.

Pigmentforandringer kan forekomme, men er som regel forbigående.

Begrensinger ved skleroterapi:

Det er viktig å ikke ha altfor store optimistiske forventinger til behandlingen, men man kan regne med en ca 50-70% bedring av åreknutene etter 1-2 behandlinger. Det er imidlertid mulig å gjenta behandlingen dersom resultatet ikke er tilfredstillende. Noen trenger flere behandlinger for å oppnå optimalt resultat. Mange ser fin effekt etter 5-8 uker, men noen ganger kan først se endelig resultat etter 3-6 mnd. 

Informasjonssider: Våre behandlinger:
Generelt om åreknuter

Komplett behandlingstilbud

Behandlingsmetoder

Komplikasjoner

Ordforklaring av medisinske uttrykk

Startsiden for åreknuter

Limbehandling

Steam (vanndamp)

Heklenålsbehandling

Skleroterapi

Kirurgisk stripping

Laserbehandling 

Bestille undersøkelse eller behandling av åreknuter?

Telefon: 40 10 22 22
Send mail til dermahudlegesenter@dhl.nhn.no, eller bruk skjemaet nedenfor.
  • Telefon*
  • E-post*
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Pharmaskincare